DOĞA VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ DAĞ GÜNÜ’NÜ UNUTMADI

DOĞA VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ DAĞ GÜNÜ’NÜ UNUTMADI
  • 13 Aralık, 2017
DOĞA VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ DAĞ GÜNÜ’NÜ UNUTMADI

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) Doğa Sporları Kulübü tarafından 11 Aralık Dünya Dağ Günü münasebetiyle “Dünyanın Zirvesine Tırmanış” konulu konferans düzenlendi.

ALKÜ İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa ALKÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uysal, SKS Daire Başkanı Hayri Akın, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kemal Kantarcı, Konferans Konuşmacıları AKUT Antalya Ekip Lideri, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Profesyonel Dağcı ve Yazar Yılmaz Sevgül ile AKUT Alanya Ekip Lideri Yaşar Yiğit Kaçmaz ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

SKS Doğa Sporları Kulübü Danışman Hocası Yrd. Doç. Dr. Yasemin Karademir’in açılış konuşmasını gerçekleştirdiği konferansta sporun insanoğlunun varoluşuyla birlikte onun doğada var olma mücadelesi esnasında ilkel bir biçimde ortaya çıktığını dile getiren Karademir, “İlk İnsanlar, hayatta kalabilmek ve besin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla doğayı ve kendisini keşfetmiştir. Doğa sporlarının günümüzdeki karşılığına baktığımızda da; insanın sahip olduğu bilgi, beceri ve kondisyon ile hiçbir motor ve hayvan gücü desteği almaksızın, doğanın var olan potansiyel zorluk ve risklerine karsı mücadele etme ve yasamı sürdürme etkinlikleri seklinde ifade edilmektedir. Dolayısıyla doğa sporlarının dünya üzerinde ortaya çıkan, ilk spor dallarından birisi olduğunu söylemek mümkündür.” dedi.

Birleşmiş Milletlerin 2002 yılından bu yana 11 Aralık Dünya Dağ Günü olarak kutladığını dile getiren Karademir, “11 Aralık Sürdürülebilir bir geleceğin anahtarı olan dağların, yeşilin ve bol oksijenin öneminin günü olarak da nitelendirilir. Genel olarak dağlarda yaşayan, dağlarda geçimini sağlayan insan topluluklarının sorunlarının da ele alındığı 11 Aralık, genç nesile bu farkındalığı yaratmak için de önemli bir gün olmaktadır.” diye konuştu.

Ardından konferansın konuşmacılarından Yılmaz Sevgül “Everest’e Yolculuk” konu başlığıyla Dağcı Nasuh Mahruki ile birlikte zirveye tırmanış hikâyesini fotoğraflar eşliğinde salonda bulunanlara anlattı. Gençlere Everest’in zirve yolculuğunu anlatarak onların doğaya ve spora olan ilgilerini arttırmak konusunda katkı sağlayan Sevgül, iki buçuk aylık heyecanlı ve zorlu tırmanışları sonunda çocukluk hayalini gerçekleştirmenin mutluluğu ve gururunu yaşadığını ifade etti. Everest’in zayıf ya da güçlü dağcı dinlemeden birçok ölümcül kazalara açık olduğunu vurgulayan Sevgül, “Bu zorlu yolculukta ben de iki ciddi tehlike atlattım. Biri buzul çatlağına düşmemdi, diğeri de buzul duvarının altında kalmaktan saniyelerle kurtulmuş olmamdı” dedi. Salonda bulunanlar tarafından yöneltilen sorulara da cevap veren Sevgül, bundan sonraki hedeflerinin artık bilgi ve birikimlerini kitaplaştırarak ileriki nesillere aktarmak olduğunu ifade etti.

Konferansın öğleden sonraki oturumunu ise AKUT Alanya Ekip Lideri Yaşar Yiğit Kaçmaz gerçekleştirdi. Dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarındaki bilgi ve deneyimlerini anlatan Kaçmaz, tamamen gönüllü olarak, amatör bir çalışma ve profesyonel bir yaklaşım ile görevlerini icra etmek isteyen herkesi bu iyilik hareketine davet etti.