ALKÜ ORHAN KURAL’I AĞIRLADI

ALKÜ ORHAN KURAL’I AĞIRLADI
  • 08 Mart, 2018
ALKÜ ORHAN KURAL’I AĞIRLADI

ALKÜ ORHAN KURAL’I AĞIRLADI

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), alanında uzman ve söz sahibi kişileri düzenlenen çeşitli etkinliklerle öğrencileri ile buluşturmaya devam ediyor. Bu doğrultuda ALKÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) Kritik Analitik Düşünme Kulübünün davetleriyle ve Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği’nin (ÇEKUD) katkılarıyla Yüksek Mühendis, Gezgin ve Aktivist Prof. Dr. Orhan Kural ALKÜ’lü öğrenciler ile buluştu.

ALKÜ İşletme Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen söyleşiye Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, ALKÜ Rektör Yardımcısı ve ALKÜ İşletme Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Leyla Harputlu, ALKÜ SKS Daire Başkanı Hayri Akın, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Kritik Analitik Düşünme Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dikici, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

“KRİTİK ANALİTİK DÜŞÜNME, PERDE ARKASINI GÖREBİLMEKTİR”

Açılış konuşmasını yapan Kulüp Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dikici “Yeni kurulan ve ilk etkinliğini Prof. Dr. Orhan Kural ile gerçekleştiren Kritik Analitik Düşünme Kulübünün bu etkinliğine katılımlarınız için çok teşekkür ediyorum.” sözlerinden sonra “Belki birçok arkadaşımız nedir bu kritik analitik düşünme diye de merak ediyordur. Birçok tarifi vardır. Kritik eleştirel bir yaklaşımla olayları değerlendirmek, analitik; olayların veya fikirlerin birbirleriyle olan ilişkilerini beraber görüp sonuçlar çıkarmaktır. Yani perde arkasını görebilmektir. Benim en beğendiğim tarifse bize cambaza bak deyip ayağımıza çelme takanların gerçek yüzlerini görebilmek ve oyunlarını bozabilmektir” dedi. Son zamanlarda ülkemizde ve dünyada kritik analitik düşünmeye çok ihtiyaç olduğunu ifade eden Dikici, ilk konularını çevrecilik üzerine belirlediklerini ve kritik analitik düşünmeyi bu yönde yapmak istediklerini dile getirdi.

“AKLI KULLANMAK VE KRİTİK ETMEK ÖNCELENMELİ”

Ardından ev sahibi olarak söz alan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı Kritik Analitik Düşünme Kulübüne düzenledikleri etkinlik için tebrik ederek, “ Sevgili Prof. Dr. Orhan Kural Hocamıza üniversitemize şeref verdikleri için şahsım ve üniversitem adına çok teşekkür ediyorum” dedi. 
Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu da Prof. Dr. Orhan Kural’ı görmüş olmaktan ve Alanya’da ağırlıyor olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kritik ve analitik düşünme gerçekten hem hayatımızın hem de eğitimin olmazsa olmazıdır. En son yayımlanan PISA Raporunda da görmüşsünüzdür, Türkiye maalesef bu konularda oldukça gerilerde. Hayatta başarılı olmak sadece beyinlere pozitif bilimleri veya diğer bilim dallarını yüklemekten ziyade aslında aklı kullanmayı ve kritik düşünmenin öncelenmesinden geçiyor diye düşünüyorum. Orhan Hocamız bizlere bu konuda ufuk açacaktır” diye konuştu. 
Konuşmaların ardından salonda bulunan gençlerle buluşan Prof. Dr. Orhan Kural, hayatından verdiği kesitlerle Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu yanlışlıklardan nasıl kurtarılabileceğine dair yöntemleri ve tavsiyeleri dile getirdi. “Sizlerin de evlerinizde rahatça uygulayarak, hem tasarruf edip hem de ekolojik sisteme katkı sağlayabileceğiniz yöntemler var” diyen Kural, söyleşisinde israfa ve sigaraya geniş yer verdi. Enerjisiyle salonda bulunanları kendisine hayran bırakan Kural, “Kritik ve analitik düşünmeniz için öncelikle okumanız ve bilgi sahibi olmanız gerekmektedir” diyerek öğrencilere birikimlerini aktardı.

“ATIK PİLLER VE ATIK YAĞLAR ÇEVREYİ KATLEDİYOR”

Atık piller ve bitkisel yağların çevreye büyük oranda zarar verdiğini vurgulayan Orhan Kural, “Evsel atıklara bağlı su kirliliğinin yüzde 25’i bitkisel ve hayvansal yağların atık su kanallarına dökülmesinden kaynaklanıyor. Unutmayın bir litre atık yağ, binlerce litre suyumuzu kirletiyor. Bir litre atık yağ denizde ise bir milyon metrekareye yayılıyor ve birçok canlı türünün yok olmasına sebep oluyor. Bu yüzden lütfen atık yağlarınızı bir şişede biriktirerek toplama merkezlerine ya da bu konudaki yetkili mercilere verin” dedi. 
Televizyonda futbol, izdivaç, magazin veya pembe diziler gibi kişinin gelişmesinde hiçbir yararı olmayan programlarla vakit harcayarak kritik analitik düşünmenin imkânsız olduğunu aktaran Kural, modanın da insanları tüketime zorlayan kapitalist bir akım olduğunu ifade etti. Kural: “Moda itibar edilecek şey olsa sürekli değişmezdi” ve “Sevgililer günü, anneler günü gibi sonradan üretme özel günler de kapitalist sistemin insanları daha çok harcatmak ve tüketmek için kurduğu tuzaklardır” sözleri ile de düşüncelerini salondakiler ile paylaştı.

“ALANYA İL OLMALIDIR”

Konuşması sırasında Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu’ya Sayın Valim diye hitap eden Prof. Dr. Orhan Kural, “Size valim diyorum çünkü Alanya 300 bin nüfusu ile birçok ile oranla il olmayı zaten hak etmiş bir şehirdir. Ve artık il olmalıdır” dedi.

Söyleşinin ardından Yüksek Mühendis, Gezgin ve Aktivist Prof. Dr. Orhan Kural’a Rektör Pınarbaşı ve Kaymakam Harputlu tarafından ALKÜ çinisi ile Alanya Kalesi maketi, kulüp danışmanı Dikici tarafından ise ÇEKÜD tarafından Kural adına dikilen 6 ağacın sertifikası hediye edildi.